Onderzoeken, begrijpen en doorbreken

Op weg naar een nieuw evenwicht en hernieuwde verbinding

Brainspotting

Wat is brainspotting?

Brainspotting is een psychotherapeutische methode die zich concentreert op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die ons dagelijks leven kunnen verstoren.
Deze methode vindt zijn oorsprong in de EMDR en werd ontwikkeld door David Grand. Het vertegenwoordigd een van de meest recente benaderingen van het behandelen van trauma’s en persoonlijke blokkades.

Brainspotting maakt gebruik van de meest actuele wetenschappelijke inzichten over hoe ons brein traumatische ervaringen verwerkt en met stress omgaat. Deze onderzoeken suggereren dat het veel krachtiger werkt dan therapeutische benaderingen die uitsluitend zijn gebasseerd op gesprekstherapie. Dat komt omdat het deel van onze hersenen waarmee we gevoel en emoties ervaren, niet veel kan met taal en logica.

Interessant is dat brainspotting zowel als aanvulling op andere therapieën kan worden gebruikt als op zichzelf staande behandeling.

Wanneer brainspotting?

Deze methode biedt een laagdrempelige en effectieve benadering voor de verwerking van angsten, trauma, onplezierige herinneringen, stress-gerelateerde klachten, lichamelijke symptomen, schaamte en schuldgevoelens, hechtingsproblematiek, onverklaarde pijn, faalangst, en diverse andere blokkades. Bovendien kan het ook dienen als een instrument voor prestatieverbetering.

Hoe werkt brainspotting?

Wanneer iemand tijdens gesprekken zijn blik op een specifiek punt richt, activeert dit bepaalde gebieden in de hersenen. Deze gebieden kunnen onverwerkte informatie bevatten, zowel in de hersenen als in het lichaam. Door gericht naar dit punt te kijken, wordt deze informatie aangesproken en verwerkt door de hersenen. Dit kan leiden tot ontlading van emotionele spanningen, wat kan resulteren in een gevoel van stabiliteit, energie en vitaliteit in het dagelijks leven. Voor meer gedetailleerde informatie over brainspotting, bekijk de website van Brainspotting Nederland.